Surdej – Opstart og pasning

Surdej – Opstart og pasning

Jeg elsker at spise og bage brød, og så skal man altså have sin egen surdej stående. En surdej kan let stå i 1-2 uger uden at blive passet under de rigtige forhold.

Jeg følger altid en 3 trins process inden jeg skal bruge min surdej, fra opbevaring til opfriskning og til bagning.

Opstart af surdej er langt mere simpelt end de fleste tror.

Pasning af surdej

3 trin process af passning.

Trin 1. Opbevaringssurdej

Når din surdej har stået ubrugt i et par dage vil der snart ikke være mere sukker de vildegærceller kan spise af og syren vil overtage surdejen. Frygt ikke! Din surdej vil altid være din bedste ven, den glemmer hurtigt at du glemte den på bordet eller lod den stå i køleskabet en måneds tid.

Trin 2. Ung surdej

Tips: Du kan næsten altid rede din surdej:

Opfriskning af din surdej. Tag halvdelen af din opbevarings surdej samt samme mængde vand og mel som blandes godt sammen. Hvis din surdej har været meget sur eller ikke været brugt længe kan trin. 2 gentages over 2-4 dages periode med 24 timers mellemrum og du vil have den gladeste og friskeste surdej.

Trin 3. Surdej

Efter 12-24 timer vil din surdej være klar til brug.

Når din surdej begynder at danne bobler på toppen igen er den klar til at bages med.

 

 

 


 

4 personer.

20 min.

Ingredienser:

  • 100 g. hvedemel
  • 100 g. vand

Fremgangsmåde:

Det eneste det kræver er lidt mel, helst så friskt som muligt og vand.

Bland det godt sammen til en ensartet masse og lad det stå tildækket med låg eller et viskestykke i 3-4 dage på køkkenbordet. Du vil langsomt kunne se en formation af bobler på toppen af dine nye surdej.

Efter 4 dage vil din surdej være klar til brug, du kan smage på eller dufte til den, om den er blevet syrlig.

Så er du klar til at bage. Opskrift på surdejs brød her.

Luk menu